NIEUW LEVEN IN CONGO

Oost-Congo is door oorlogsuitbuiting en corruptie een van de meest geteisterde delen van de wereld. Nergens leidt met name de vrouw zo’n miserabel bestaan als in de aan Rwanda grenzende provincies Noord- en Zuid-Kivu. Verkrachtingen zijn aan de orde van de dag, honger wordt er volop geleden en het is steeds weer een klein wonder als moeder en kind de zwangerschap overleven. In Congo noem je je kind pas je kind als het de vijfjarige leeftijd heeft bereikt.

Is de situatie dan totaal hopeloos? Nee, toont de film Nieuw leven in Congo, er is hoop op verbetering, maar daar moet wel erg hard voor gestreden worden.

De film laat de ervaringen zien van twee jonge vrouwen: Byenda, die op 23 jarige leeftijd van haar vierde kind bevalt, en Aurélie, 31 jaar oud en inmiddels zwanger van haar zevende kind. Tegen de achtergrond van een door oorlogen verscheurd land zien we hoe deze twee vrouwen moeten vechten om in leven te blijven. We volgen hen op hun ellenlange pad van huis naar het gezondheidscentrum (vaak meer dan 10 km), immer op hun hoede, want verkrachting ligt overal op de loer. We zien hoe ze met hun werkloze echtgenoten de eindjes aan elkaar proberen te knopen. De opbrengst van de primitieve landbouw is lang niet voldoende om alle hongerige monden te voeden. We zien hoe ze de krachten bundelen binnen het Wijkcomité (Association locale) dat hun belangen wil vertegenwoordigen.

We zien de angst in hun ogen, niet alleen omdat elke nieuwe zwangerschap levensgevaar met zich meebrengt voor moeder en ongeboren kind, maar ook omdat het weer een extra mond betekent die gevoed moet worden. Maar we zijn er eveneens getuige van hoe moeder en pasgeboren kind zingend in optocht naar hun lemen hutje in het oerwoud worden begeleid.

Bijzonder aan de film is dat er geen blanke in te bespeuren valt. De zwarte bevolking moet haar lot in eigen hand nemen. De blanken figureren slechts op een onzichtbare achtergrond, als initiatiefnemers van een nieuwe, revolutionaire manier om de gezondheidszorg te helpen financieren.

Jaar van productie: 2012
Duur: 50 minuten
Talen: Swahili, Frans
Land: Nederland
Producent: Paul Hegeman Productions ism Cordaid Nederland
Festivals
New Filmmakers WinterFest New York
DocPoint Helsinki Documentary Film Festival
Somnio Alkmaar
Releases Bioscoop
Nederland: 21 september 2012

REGIE EN SCENARIO PAUL HEGEMAN  

CAMERA PAUL HEGEMAN 

GELUID MARC DUIJSINGS // ELIANE POLEPOLE

MONTAGE CAITLIN HULSCHER

LOCATION MANAGER ELIANE POLEPOLE

UITVOEREND PRODUCENT MARC DUIJSINGS

FOTOGRAAF CHRIS VAN HOUTS

GEPRODUCEERD DOOR PAUL HEGEMAN // FRANK VAN DE LOOIJ // PIET VROEG

CAST

SOSTHENE MINANI

MICHEL ZABITI

HUBERT BARHANYWANWA

 

 

 

 

FOTO’S

© Foto’s Chris van Houts