DE EEUW VAN SIMEON

SYNOPSIS

Canto Ostinato mag met recht een van de mooiste composities van de hand van een Nederlander genoemd worden. Simeon ten Holt was diens naam, de componist die het grootste gedeelte van zijn leven in zijn geboortedorp Bergen woonde en aldaar in 2012 overleed.

De Canto is natuurlijk zijn meest bekende werk, maar hij schreef zoveel meer. Wat te denken van zijn 4 Soloduiveldansen en de Incantatie IV. In Hegemans nieuwe documentaire, De eeuw van Simeon ten Holt, krijgen ook deze stukken de aandacht die ze verdienen in fraaie uitvoeringen van Hannes Minnaar, het Natalon Kwartet en het Amstel Sax Quartet. Maar een film over ten Holt zou uiteraard niet compleet zijn zonder het prachtige Canto; hier vertolkt door het Oer Ensemble, de originele formatie die 40 jaar geleden de allereerste opvoering van het stuk voor haar rekening nam en nu in een briljante recente uitvoering bewijst hoe tijdloos de muziek van ten Holt is. De sprankelende uitvoering van het jonge pianoduo Scholtes en Janssens is daar een andere bevestiging van. Pianist Kees Wieringa fungeert daarbij als muzikale gids die naast het relaas van de overige musici uitlegt wat de Canto zo virtuoos maakt en hoe het was om decennialang met Simeon ten Holt op te trekken. 

De film belicht immers naast de muziek tevens de mens Simeon ten Holt. Wie was hij eigenlijk? En hoe leefde hij? Wat waren zijn drijfveren en obsessies? Daarover worden de vrouwen in zijn leven aan het woord gelaten, die allen een ander aspect van zijn karakter belichten. Met zijn tweede vrouw Noeki Schmidt wordt een bezoek gebracht aan Simeons geboortehuis en de plek waar zij samen geleefd hebben. Dochter Marijn leidt ons rond in de Bunker waar hij in tijden van armoede en schaarste gedwongen was te verblijven. Marijn, die fotograaf is, verstrekt daarbij zeldzaam fotomateriaal dat die bizarre tijd perfect illustreert. Met zijn weduwe Colette Noël belanden we in het sprookjesachtige huisje aan de Loudelsweg waar zij en Simeon geruime tijd samen gewoond hebben. En dat alles tegen het decor van het Bergense natuurschoon dat Simeon zo intens kon inspireren. 

Een schat aan archiefmateriaal draagt er verder toe bij om Simeon ten Holt in de documentaire weer tot leven te wekken.

REGIE PAUL HEGEMAN  

SCENARIO PAUL HEGEMAN 

CAMERA PAUL HEGEMAN // RAPHAEL BOURDON // PIERRE DROUOT

GELUID WOUTER VELDHUIS // MENNO EUWE // ASTRID BOS

PRODUCTIE PAUL HEGEMAN

SOUND DESIGN JAIM SAHULEKA KARAKTER SOUND 

COLOR GRADING JOEL SAHULEKA FEVERFILM 

GEPRODUCEERD DOOR PAUL HEGEMAN PRODUCTIONS

DISTRIBUTIE MOKUM FILMDISTRIBUTIE 

JAAR VAN PRODUCTIE 2025

DUUR 80 MINUTEN

CAST

KEES WIERINGA

COLETTE NOEL

MARIJN TEN HOLT

NOEKI SCHMID

HANNES MINNAAR

NATALON KWARTET 

AMSTEL QUARTET

ARIELLE VERNÈDE

GERARD BOUWHUIS

CEES VAN ZEELAND

GENE CARL

LESTARI SCHOLTES

GWYLIM JANSSENS