Skip to content →

Eerder werk

2011 De Schoolschrijver

Mini-documentaire over het fenomeen van ‘De Schoolschrijver’. Op 1 februari 2011 beëindigden drie kinderboekenauteurs hun gastschrijverschap in Amsterdam met een speciale slotbijeenkomst in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Ze zijn een half schooljaar als schoolschrijver verbonden geweest aan een basisschool, met een inspirerend programma rondom boeken, lezen en schrijven.
Abdelkader Benali is ambassadeur van de stichting. De schoolschrijvers zijn Lydia Rood, Anneke Scholtens en Gideon Samson. In de film komen naast genoemde schrijvers en de leerlingen ook de diverse schoolleiders van de scholen in Nieuw-West aan het woord. En eveneens de ouders uiteraard.

 

2009 Beelden van beleving en bezieling

Documentaire over de Bergense Kunst10daagse. Om een zo grootschalige en rijkgeschakeerde manifestatie als de Bergense Kunst10daagse in een film van een uur samen te vatten, is al een uitdaging op zichzelf. Maar om dat te doen in de tijd van 10 dagen die zij lang is, en dat met een crew van zelfopgeleide jongeren gaat de uitdaging zelfs te boven en grenst aan een vorm van experiment. En zo kon het gebeuren dat de beelden van de fameuze kunstveiling op de slotdag even voor zessen in de middag, enkele uren voor de uiteindelijke première, nog in de film gemonteerd moesten worden. Maar het wonder geschiedde en Beelden van Beleving en Bezieling kon ‘s avonds vlekkeloos in een propvolle Zwarte Schuur vertoond worden.

 

2007 Samba Salad en het Metropole Orkest

Meercamera-registratie van het bijzondere concert van jeugdtheatergroep Samba Salad en het Metropole Orkest in het Utrechtse muziektheater Vredenburg.

 

2006 Portret van een gokverslaafde (NCRV)

Een tweedelige documentaire over gokverslaafden in Nederland. In deel een volgen we Ria die worstelt haar familieleven en haar gokverslaving te combineren. In deel 2 wordt de 34-jarige Christian, gokverslaafd en werkloos, ruim een jaar gevolgd. Klik hier om een fragment uit de film te bekijken.

 

2006 Nits – Urk

Videoregistratie van het concert van de Nederlandse groep Nits.

 

2006 De strijkclub

Korte speelfilm over vier mannen die hun carrière in de filmwereld zien stagneren en daarop wanhopig besluiten een strijkclub op te richten. Een mooie lerares moet hen de kneepjes van het vak leren. Tijdens hun strijksessies bloeit de retoriek en worden alle wereldproblemen besproken en opgelost. Maar dan komt er een onverwachte kink in de kabel. De film werd gemaakt naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het filmtheater Cinebergen.

 

2005 Geven en nemen

Deze documentaire laat door middel van een dubbelportret van drie generaties arbeidsmigranten zien hoe de joods-christelijke traditie van ons land voorzien werd van een moslimrand. En daarbij stelt hij een reeks relevante vragen over de verwarring die in ons land heerst. In het eerste toont hij Nurettin Nalkiran, een Turkse bakker die om zijn bakkerij te kunnen betalen even in de Hoogovens wilde werken. Hij is de eerste gastarbeider die Alkmaar kende, en veertig jaar later is hij nog niet vertrokken. Zijn drie zoons zullen dat ook niet meer doen. Ze praatten Alkmaars en voelen zich ergens tussen Turkije en Nederland, tussen wal en schip. Mustapha Zoubir is van Marokkaanse komaf, en via de Parijse Sorbonne belandde hij, zoals hij zegt, door liefde in ons land. Hier studeerde hij ook theologie, en nu werkt hij als geestelijk leidsman in diverse penitentiaire inrichtingen. Voor zeventig procent heeft hij zich naar zijn zeggen aan ons aangepast, dertig procent van zijn oude cultuur wenst hij te behouden. Hoe was dat toen hij hier voor het eerst kwam? En hoe zit dat nu met zijn twee dochters en zoon? Hoe ziet die nieuwe generatie haar toekomst en dat van ons land? En hoe verschillend gaan ze met hun moslimovertuiging om? Het zijn slechts enkele van de talloze vragen die in het tweeluik ter sprake komen, en die een meer genuanceerde visie moeten verschaffen aan een problematiek die ons land flink in zijn greep houdt.

 

2004 Jackie Leven – The Meeting of Remarkable Men

Concertregistratie van het optreden van Jackie Leven op het Crossing Border Festival. Met als speciale gast zijn goede vriend en bekende schrijver Ian Rankin. Deze bijzondere ontmoeting is op DVD uitgebracht door Cooking Vinyl Records.

 

2003 Als een vogel zonder vleugels

Documentaire over de worstelingen van 3 families asielzoekers, respectievelijk uit Irak, Soedan en Armenië, om in ons land een beschutte legale plek te vinden.

 

2002 In de ban van de Mali Blues (NPS/Arte)

De muziekcultuur van Mali is ongeëvenaard in de wereld. Door een kruisbestuiving van Afrikaanse, Arabische, Europese en Amerikaanse invloeden is het West-Afrikaanse land uitgegroeid tot een muzikaal centrum waarvan haar ambassadeurs overal ter wereld gekoesterd worden. Het meest intrigerende daarvan is dat de bloedstollende muziek die zij produceren, zijn voedingsbodem heeft in een van de armste landen van de wereld waar zo’n 72% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.
Mali, ooit een keizerrijk dat zo’n duizend jaar de geschiedenis van Afrika heeft gedomineerd, heeft in feite maar een rijkdom, en dat is haar immense muziekcultuur. “Wat olie voor andere landen is, dat is onze cultuur voor ons”, merkt Afrika’s grootste ster Salif Keita vol trots op. Met name de hoofdstad Bamako bevat een oneindig reservoir aan supertalenten die oftewel worstelen om boven te blijven, een muziekopleiding volgen aan Mali’s trots, het INA (Institut Nation des Arts), of gevestigde sterren zijn die met het door hen in het buitenland verdiende geld de infrastructuur in hun land trachten te verbeteren. Zo zien we binnen het etmaal dat we in de Malinese hoofdstad doorbrengen hoe Salif Keita in het door hem opgerichte complex Le Moffou, bestaande uit hotel, club en studio, probeert zijn carrière te leiden en nieuw talent een kans te geven. Het is ook vanuit deze roze geschilderde oase – Bamako is opgetrokken uit golfplaat en kreupelhout – dat hij, albino, zijn acties organiseert ter bescherming van zijn zwaar gediscrimineerde lotgenoten in Afrika. Tussen de muziek en onderhandelingen door fulmineert Salif tegen de Malinese overheid die hem het leven onmogelijk maakt en in feite niet meer is dan “een vermomde dictatuur”.
Aan de andere kant van de stad repeteert Habib Koité, Mali’s nieuwe wereldster, thuis op z’n binnenplaats met zijn band Bamada. Het opleidingsinstituut waar hij gevormd is en gedoceerd heeft, het INA, is hij altijd trouw gebleven en daarom benut hij zijn spaarzame vrije tijd tussen zijn buitenlandse tournees met het geven van een workshop aan het instituut. In een radiostudio van de Malinese staatsomroep krijgt zangeres Rokia Traoré te horen dat haar de prestigieuze onderscheiding van ‘Afrikaanse Artiest van het jaar’ ten deel is gevallen. Voordat de uitreiking van de prijs plaatsvindt, neemt zij nog de tijd om samen met Kora-legende Toumani Diabaté in diens huis enkele akoestische songs ten gehore te geven. Daarbij laat zij haar gedachte gaan over de uitzichtloze armoede en corruptie waaronder haar vaderland gebukt gaat, zoals al eerder Salif Keita in het Nationale Museum de spirituele lijn doorgetrokken heeft van de eeuwenoude kunstwerken naar de hedendaagse Malinese muzikant. De vooral in Frankrijk razend populaire Amadou en Mariam, beter bekend als het blinde muzikale echtpaar, halen herinneringen op in het blindeninstituut voor jongeren waar zij elkaar ontmoet hebben. Op het dat van hun flat, een betonnen kolos omring door krotten, wordt inmiddels een concert voorbereid waarin zij tot in de kleine uurtjes hun dampende bluesmuziek ten beste geven.
Op terloopse, speelse wijze wordt ons zo het brede en rijke spectrum van de Malinese muziek geopenbaard, maar tevens laat de film het dagelijkse leven in Mali voor zich spreken. Muziek in Mali is immers meer dan entertainment: ze is van levensbelang. Zo kent elk ritueel en elke gemoedstoestand zijn eigen muziek. “Muziek zit in je huid”, zeggen de Malinezen, “je draagt het een leven lang met je mee, en eenmaal dood, zorgt ze nog voor de overlevering”.

Klik hier om een fragment uit de film te bekijken.

 

2000 Caruso (VPRO)

Wetenschappelijk programma.

 

1999 De Helden zijn weer thuis (VPRO)

Documentaire over de Cubaanse muziek van nu en toen. Met Ibrahim Ferer, Omara Portuondo, Eliades Ochoa, de African Cuban All Stars, N.G. La Banda e.a. Klik hier om een fragment te bekijken.

 

1998 Zonen van… (VPRO)

Documentaire over zonen van bekende muzikanten. Met Adam Cohen, Ravi Coltrane, Christopher Stills en Rufus Wainwright.

 

1998 Hits and Bytes (VPRO)

Thema avond over de spektakelmaatschappij en de zoektocht naar authenticiteit. Met o.a. Bob Adler, Michel Onfray en Douglas Rushkoff.

 

1994-1998 Lola da musica (VPRO)

De luchtkastelen van Air
Massive Attack
Shane McGowan
Ben Harper: gedreven of bezeten
Peter Hammill
CAN: Het zwarte gat
Afro-Cuban All Stars
De hartslag van Dakar – Dakar Sound
Een Franse golf
Vic Chesnutt: A Funny Pilgrim
Bill Laswell
Aan de hand van Angelique
Willie Nelson ‘A Living Legend’
Music Meeting
Westerse koppen, Oosterse passie
25 jaar ECM – muziek zonder grenzen
Franse hiphop
Sonick Acts

 

1994 Spirit, Show and Songs (IKON)

Documentaire over spiritualiteit en muziek. Met Leonard Cohen, Tori Amos, Guru, KRS-One, Loreena McKennitt, Youssou N’Dour en Brendan Perry van Dead Can Dance.

 

1992 Filmreview (AVRO)

Filmprogramma.

 

1992 Dizzy Goes East (NBC/WDR/A2)

Documentaire over de grote Dizzy Gillespie en zijn reis door Oost-Europa. Met Václav Havel, Shirley Temple e.a.

 

1991 Perestrojka achter een gasmasker (AVRO)

Ecologie en muziek op de Wolga. – deel een.

 

1991 Oplichtende duisternis (AVRO)

Ecologie en muziek op de Wolga – deel twee.

 

1990 De muziek van West-Afrika (VARA)

Met Salif Keita en Youssou N’Dour.

 

1989 Muziek en verzet (VARA)

Met Fela Kuti en Khaled.

 

1988-1989 Zomerrock

Met een caravan op ontdekkingstocht langs verschillende Europese muziekfestivals.

 

1987-1989 Kippevel (VARA)

Muziekshow met prominente gasten uit het buitenland. Jethro Tull, REM en de Nits beten in 1987 de spits af. Later zouden o.a. Salif Keita, Leonard Cohen, The Stranglers, Chuck Berry, Paolo Conte, Bobby Womack, David Byrne, Ry Cooder, Joni Mitchell, Frank Zappa, Randy Newman, Fleetwood Mac en Youssou N’Dour met hun muziek het programma komen opluisteren.